Jesień to pora jabłek!

A jak mówi stare angielskie przysłowie – jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie. I jest w tym powiedzeniu sporo prawdy.

Jak wskazują badacze – największe korzyści mamy ze zjadania jabłek wraz z skórką, bowiem większość skarbów jabłko ukrywa właśnie w skórce i tuż pod nią (babcia miała rację!).

Jedzcie na zdrowie, a jeśli nie lubicie surowych, to ususzcie je (w letnim piekarniku lub w suszarce do grzybów, warzyw i owoców) na chrupiące chipsy, które są najzdrowszą przekąską na świecie! 🙂

A co z jabłkami, które przestały być ładne? W żadnym wypadku ich nie wyrzucamy, lecz przerabiamy na zdrowy domowy ocet jabłkowy – jak zrobić ocet jabłkowy przepis podałam tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/ocet-jablkowy-jak-zrobic-w-domu-i-do-czego-sluzy/

 

jablka-10-korzysci