10 powodów dla których warto jeść siemię lniane codziennie? Siemię lniane to prawdziwy super-food! Odmładza, alkalizuje, przywraca równowagę i chroni zdrowie. Czy koniecznie trzeba jeść ryby w celu pozyskania kwasów Omega-3? Nie zawsze jest to konieczne: wystarczy łyżka nasion siemienia dziennie aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów Omega-3 (ALA).

Jak czerpać ze spożywania siemienia maksymalne korzyści? Należy spożywać je zmielone, wtedy  z łupinek uwalniają się wszystkie dobroczynne substancje.

Teraz mała powtórka z lekcja chemii. Siemię lniane jest najbogatszym roślinnym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA, wzór sumaryczny C18H30O2). Jest on prekursorem dla pozostałych dwóch rodzajów kwasów Omega-3, które nasz organizm potrafi wytworzyć sam według bieżącego zapotrzebowania: EPA czyli kwas eikozapentaenowy, (wzór sumaryczny C19H29COOH) oraz DHA czyli kwas dekozaheksaenowy, wzór sumaryczny C22H32O2.

Jak widać do prekursora ALA nasz ustrój musi dodać atomy wodoru i węgla w celu wyprodukowania pozostałych (bardzo nam potrzebnych) form kwasów Omega-3 czyli EPA i DHA. Aby to uczynić będzie on potrzebował do tego celu:

– specyficznego enzymu (delta-6-desaturaza)

– witaminy C,

– witamin z grupy B (głównie B3 oraz B6)

– minerałów : magnez i cynk (oba obficie występują m.in. w siemieniu lnianym).

Aby zatem czerpać maksymalne korzyści ze spożywania siemienia lnianego należy jednocześnie dbać o dietę bogatą w świeże warzywa i owoce, zawierające mnóstwo witamin i minerałów. To sprawi, że nie będziemy musieli martwić się o niedobór jakiejkolwiek formy Omega-3 w naszym systemie i unikniemy ryzyka wielu groźnych, a bardzo ostatnio popularnych schorzeń!

Oto 10 powodów dla których warto jeść siemię lniane codziennie.

Kliknij w obrazek aby powiększyć.

 siemię lniane jedz codziennie