Brokuły na parze w sosie czosnkowym! Idealne danie na kolację, a nawet by zabrać ze sobą do pracy w pojemniku.
Brokuły w sosie czosnkowymi to bardzo prosta i szybka potrawa, do wykonania w ok. 15 minut.
Brokuł wyjątkowo smakowicie komponuje się z czosnkiem. Obydwa mają bardzo dużo wartościowych składników odżywczych (m.in. związków siarkowych wpływających pozytywnie na odporność i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi).
Oto przepis – nie do końca nutritariański z uwagi na obecność oleju/oliwy, ale za to bardzo smaczny.
Składniki:
- brokuł
- łyżeczka oliwy extra vergine
- łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno, nierafinowanego
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
1. Brokuła namocz najpierw na kilka minut w misce z lekko letnią wodą z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej. Następnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. Jeśli masz w domu parowar – ugotuj brokuła na parze przez 8-10 minut. Jeśli nie masz tego wspaniałego urządzenia – po prostu sparz brokuła przez ok. 2-3 minuty w garnku z gotującą się lekko osoloną wodą. Pierwsza opcja jest o tyle lepsza, że z brokuła nie uciekną nam ważne witalne substancje, lecz zostaną w środku.
3. W międzyczasie gdy brokuł jest w parowarze (lub garnku) na 1 łyżeczce oliwy extravergine z oliwek podsmaż przez chwilkę na małym ogniu 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w miarę drobno) oraz garść posiekanej zielonej pietruszki. Czosnek nie powinien się zbrązowić – chodzi jedynie o to, by oliwa wchłonęła cały aromat z pietruszki i czosnku. Nie używaj granulowanego czosnku i suszonej pietruszki, muszą one być świeże.
4. Brokuły wyjmujemy, dzielimy na cząstki. Podsmażony czosnek z pietruszką zdejmujemy z gazu – w międzyczasie niech się trochę przestudzi. Nie musi być całkowicie zimny, ale z pewnością nie może skwierczeć.
5. Do miseczki lub filiżanki wlej 1 łyżeczkę oleju lnianego, tłoczonego na zimno, nierafinowanego. Może być inny, byle nierafinowany i tłoczony na zimno. Do oleju lnianego dodaj sok z cytryny, podsmażony przestudzony czosnek z pietruszką oraz szczyptę soli himalajskiej lub jeśli nie masz – może być sól morska lub kłodawska. Unikajmy zwykłej rafinowanej soli!
6. Dodaj do sosu pozostałe przyprawy (pieprz, papryka, kurkuma). Sos wymieszaj i polej nim starannie różyczki brokuła, które w tym momencie będą już lekko przestudzone i w zasadzie gotowe do spożycia.
Danie można serwować od razu na ciepło lub zajadać na zimno – zabrać do pracy, na majówkę itd.
Smacznego!
——————————————————
Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?
Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.
Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!
Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).
Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).
Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.
Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.
Oto co się w nich znajduje:
– Moja spiżarnia
– Śniadania
– Sałatki
– Zupy
– Dania na ciepło
– Sosy i dressingi
– Dodatki i przekąski
– Świeżo wyciskane soki
– Koktajle (smoothies)
– Desery i lody
Smacznego! ?
Cena opracowania to 47,00 zł.
Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:
1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!
2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 47,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari
50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 47,00 zł, opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.
Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.
Naturoterapeutka i pedagog, autorka książek, e-booków i szkoleń, założycielka Akademii Witalności, niestrudzona edukatorka, promotorka i pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka podcastu „Okiem Naturopaty”. Po informacje odnośnie konsultacji indywidualnych kliknij tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/naturoterapia-konsultacje/
gloria napisał(a):
Witam, co sądzisz o szybkowarach? Czytalam i pozytywne i negatywne opinie na jego temat. Pozdrawiam
Marlena napisał(a):
Nie wiem, nie używam. Moja mama dawno temu takie ustrojstwo miała, ale krótko, bo kiedyś „wybuchło” i cała kuchnia była do malowania. Na szczęście obyło się bez ofiar, ale wydarzenie to wyleczyło mnie skutecznie z szybkowara 😉