Czy pamiętacie moją domową przyprawę do piernika? Dzisiaj chciałabym napisać o tym, jak z pomocą tej aromatycznej przyprawy upiec smaczne ciasto piernikowe.

W sam raz na ten świąteczny czas, na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Będzie to ciasto bez mąki, bez cukru, bez jajek, a nawet bez dodatku żadnego tłuszczu (z wyjątkiem polewy na wierzchu, ale jeśli ktoś dba o linię może z niej zrezygnować). Jednym słowem przepis na ciasto fit. A nawet super fit! 🙂

Mimo, że jest to ciasto bez mąki, cukru, tłuszczu i jajek, to jest ono cudownie mięciutkie, wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach. Smakuje każdemu i znika w mgnieniu oka.

A to się przy okazji dobrze składa, bo można je jeść bez najmniejszego poczucia winy, a nawet z korzyścią dla zdrowia.

Zaraz, ale… ciasto korzystne dla zdrowia? Tak jest! Taki fenomen. Dzisiaj pokażę wam jak upiec piernikowe ciasto z fasoli.

Tak, z fasoli! 🙂

Też kiedyś nie mieściło mi się w głowie, że z fasoli może powstać ciasto – w dodatku takie, którego nikt nie odróżni od tradycyjnego ciasta na mące, takiego z cukierni. Zupełnie nie czuje się tam fasoli.

Nie wiedzieć czemu fasola całe życie kojarzyła mi się jedynie z fasolką po bretońsku, może dlatego, że u mnie w domu rodzinnym niczego innego mama z fasoli raczej nie gotowała (no może jeszcze czasem zupę fasolową). Ale… ciasto?

No pewnie,  i to palce lizać. A zdrowotnie – nic tylko jeść!

Ciasto z fasoli jest nie tylko sycące, ale i ma mnóstwo witamin z grupy B, również witaminy A i E, magnez, potas, wapń, żelazo, oczywiście mnóstwo zdrowego błonnika dla naszych jelit.

I jeszcze coś, od czego zamiast tyć to się… chudnie, a czego nie znajdziemy w innych produktach spożywczych czyli glikoproteinę o nazwie fasolamina.

Fasolamina powoduje zmniejszenie wchłaniania glukozy i zapobiega odkładaniu jej nadwyżek w postaci tkanki tłuszczowej. I pomyśleć, że ludzie płacą ciężkie pieniądze kupując suplementy fasolaminy na odchudzanie, podczas gdy można odchudzać się bezczelnie jedząc ciasto.

Fasolowe oczywiście. 😉

Ciasto piernikowe z fasoli jest ponadto tak bajecznie proste do zrobienia, że z jego wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko. Tutaj nie może się cokolwiek nie udać, ciasto z tego przepisu wychodzi zawsze i każdemu.

Nasze fasolowe ciasto jest też szybkie do wykonania, ponieważ naszego fizycznego zaangażowania czasowego jest tak naprawdę nie więcej niż kwadrans. Reszta to czas moczenia fasoli, jej gotowania, studzenia, a potem już samego pieczenia ciasta w piekarniku.

Oto przepis na magicznie świąteczne ciasto piernikowe z fasoli.

Składniki, których potrzebujemy:

  • 1 szklanka suchej fasoli (czarnej, białej, czerwonej lub adzuki)
  • 1 duży dojrzały banan (lub 2 małe) do posłodzenia
  • 2 łyżki miodu dla dodatkowej słodyczy i smaku (dla odchudzających się można zamiast miodu dać erytrytol)
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika w/g tego przepisu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka karobu
  • garść lub dwie rodzynek (opcjonalnie, ja dodaję bo je lubię) wcześniej namoczonych, odsączonych
  • 2 łyżki domowej esencji waniliowej w/g tego przepisu (lub cukier waniliowy z wanilią Bourbon)
  • skórka otarta z połówki pomarańczy lub cytryny (albo wersja suszona ok. 1 łyżeczka)
  • szczypta soli himalajskiej (podbija słodycz)

Na polewę:

  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu lub erytrytolu zmielonego na puder w młynku do kawy
  • jedna kropelka olejku eterycznego nadającego smak polewie (cytrynowy, pomarańczowy lub imbirowy będzie najlepiej tu pasował) – ale naprawdę JEDNA kropelka, inaczej polewa zamiast zachwycać smakiem będzie niezjadliwa.
  • płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie ciasta z fasoli w trzech prostych krokach:

  1. Fasolę moczymy na noc, następnie gotujemy (bez soli) do pełnej miękkości (to ważne), ok. godzinę, studzimy.
  2. Ostudzoną fasolę odsączamy, wkładamy do miski, dodajemy resztę składników i miksujemy blenderem żyrafą na jednolitą masę.
  3. Masę przekładamy do foremki (silikonowej lub szklanej), i pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu studzimy i dekorujemy polewą kakaową.

Wykonanie polewy z dwóch prostych krokach:

  1. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niego pozostałe składniki.
  2. Polewę nanosimy na wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki by polewa stężała.

Koniec przepisu!

Prawda, że proste? 🙂

Spróbujcie koniecznie, mogę was zapewnić, że nikt się nie zorientuje, że wcina fasolę. Ciasto jest naprawdę mega zacne.

Przepis można oczywiście modyfikować eksperymentując z rodzajami fasoli, dodatkami, bakaliami czy polewą. Za każdym razem będziecie mile zaskoczeni.

Smacznego! 🙂

 

Podobał Ci się ten artykuł?
Podaj swój adres e-mail by otrzymywać ode mnie wartościowe informacje!

Twój e-mail jest bezpieczny. Szanuję Twoją prywatność i nie udostępniam nikomu Twojego adresu. W każdej chwili możesz się wypisać.

 

Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 19,90 zł.

dodaj do koszyka

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo często nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!