Domowe płatki śniadaniowe – i wiesz co jesz! Zamiast kupować sklepowe płatki śniadaniowe warto zrobić swoje własne musli.

Dlaczego? Ponieważ prawidłowo wykonane w domu własne płatki śniadaniowe (tzw. musli) powinny być nie tylko smaczne, ale też (czego kupne płatki nie potrafią) dbać o naszą równowagę kwasowo-zasadową.

Możemy je wtedy zjadać zarówno ze świeżym niepasteryzowanym mlekiem krowim lub kozim, jak i (zdrowiej!) ze świeżo zrobionym mlekiem migdałowo-kokosowym lub sojowym (ale nie napojem sojowym dosładzanym cukrem) albo z białym naturalnym jogurtem.

Do tego świeże owoce i… śniadanie długowiecznego człowieka gotowe 🙂

Można je zabrać do pracy (osobno jogurt, osobno płatki). Szybkie, zdrowe i praktyczne!

Dzisiaj mój ulubiony przepis – domowe płatki śniadaniowe z granolą, pyszną i chrupką.

Płatki dobrze jest zrobić na zapas i trzymać w dużym szklanym zakręcanym słoju.

Znikają błyskawicznie, więc nie pytajcie jak długo można je przechowywać.

U mnie spory słój jest zjadany w 10-14 dni.

Dłużej nie trzymałam, więc nie wiem.

domowe płatki śniadaniowe

Jak zrobić domowe płatki śniadaniowe – przepis

Kupujemy płatki orkiszowe (1 paczkę ok. pół kilo) i płatki owsiane (ale nie błyskawiczne lub dosładzane, tylko naturalne) – też 1 paczkę.

Z płatków owsianych zrobimy chrupiącą domową granolę, z którą zmieszamy płatki orkiszowe w naturalnym stanie.

Oprócz płatków będą nam potrzebne następujące składniki:

  • syrop klonowy lub miód
  • szczypta soli himalajskiej
  • orzechy włoskie i laskowe,
  • migdały ze skórką (wcześniej namoczone na ok. 2 godziny).
  • ziarna (słonecznik łuskany, dynia, sezam)
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki niesiarczkowane,
  • żurawina suszona
  • inne suszone owoce w/g gustu (jagody Goji, żurawina, morele, daktyle itp.)

Do wymieszania mieszanki potrzebna będzie duża miska. Wsypujemy do niej płatki orkiszowe, nastawiamy piekarnik na 150 stopni, a potem przystępujemy do wykonania pysznej domowej granoli z płatków owsianych.

Jak zrobić domową granolę?

Granola:
Paczkę płatków owsianych wsypujemy do miski.

Dodajemy:

– 1-2 łyżki delikatnie ogrzanego do konsystencji płynnej organicznego oleju kokosowego
– szczyptę soli himalajskiej lub morskiej,
– garść lub dwie rozmaitych nasion (słonecznik, dynia, sezam),
– garść lub dwie dosyć drobno posiekanych orzechów (włoskie, migdały, pekan, zmieszane lub jednorodne)
– ok. 100 ml syropu klonowego organicznego lub miodu

Mieszamy granolę aby się składniki połączyły i wykładamy całość równą warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową bez papieru).

Do nagrzanego piekarnika (150 stopni) wkładamy blaszkę. Granolę można piec od 30 do 60 minut (zależy jak chrupkie lubimy) co 10 minut mieszając. Najlepiej nastawiać sobie timer kuchenny na 10 minut i zająć się swoimi sprawami.

Po wyjęciu granoli z piekarnika pozwalamy jej ok. 2 minuty odetchnąć i dodajemy ją do miski z płatkami orkiszowymi. Mieszamy granolę z płatkami orkiszowymi.

Jeśli będzie nam się wydawało, że granoli w stosunku do płatków orkiszowych jest ciut za dużo – część granoli odsypmy do osobnego słoiczka. Przyda się do dekoracji deserów.

Ostatni krok to dodanie tego co lubimy: orzechów laskowych, rodzynek, żurawinek, jagód goji i garści wiórek kokosowych.

Całość dobrze mieszamy i przesypujemy do naszego wielkiego słoja na płatki śniadaniowe.

Gotowe!

Można tworzyć własne kombinacje dodając inne suszone owoce jak pokrojone drobno suszone morele, suszone daktyle, suszone wiśnie itd.

Proporcje dodatków owocowo-nasionkowo-orzechowych można ustalać w/g własnych upodobań.

——————————————————

Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.

Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).

Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 47,00 zł.

cukrowy detoks

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 47,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 47,00 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.