Przepisów na świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe nigdy dosyć i co jeden to lepszy i smaczniejszy.
Dzisiaj klasycznie, ale wciąż pysznie: sok wyciskany o kuszącej pomarańczowej barwie i równie świetnym smaku. W sumie trudno się zdecydować czy przyjemniej na niego patrzeć czy go pić.
Proponuję wypić po krótkiej chwili kontemplacji. 🙂
Wyglądem i smakiem może przypominać kupne soczki dla dzieci, jednak ma taką przewagę, że jest zrobiony w domu, wypijany na świeżo, posiada pełen komplet minerałów, witamin i enzymów. W przeciwieństwie do pasteryzowanych sklepowych „cudeniek”.
No i wychodzi śmiesznie tanio!
Jak go zrobić?
Będziemy potrzebować 3 składniki, które zazwyczaj mamy w domu: marchewki, jabłka i cytrynę. Ja lubię jeszcze dodawać malutki kawałeczek świeżego korzenia imbiru nadający pikantności. Jednak mój synek nie przepada za imbirem (jak to dzieci) i dla niego robię bez, a do mojej porcji dodaję potem imbir. Co kto lubi.
Oto przepis!
Składniki:
– kilka sporych marchewek
– dwa dorodne jabłka
– 1 cytryna
– 0,5-1 cm kawałeczek świeżego korzenia imbiru
Wykonanie:
1. Składniki twarde szorujemy pod bieżącą wodą, potem kroimy na kawałki mieszczące się do wlotu wyciskarki. Nie jest konieczne obieranie ze skórki ani usuwanie gniazd nasiennych z jabłek.
2. Cytrynie odcinamy piętki po obu stronach, przekrawamy ją na pół. Każdą połówkę cytryny kładziemy buzią do dołu na płasko na na desce i ścinamy ostrym nożem żółtą warstwę skórki, zostawiając białą (jeśli chcemy mieć bardziej intensywny smak to zostawiamy na jednej połówce żółtą skórkę), po czym kroimy cytrynę na kawałki jak resztę warzyw.
3. Uruchamiamy wyciskarkę, pojedynczo wrzucamy pocięte warzywa, najpierw te twarde, potem cytrynę, potem znowu te twarde.
4. Jeśli chcemy dodać imbir dopiero w dalszej kolejności, to zostawmy kilka kawałków warzyw i imbir. Zatrzymujemy wyciskarkę, dajemy sok bez imbiru dzieciom, potem wrzucamy imbir i dalej pozostałe warzywa.
5. Zatrzymać wyciskarkę, pić i oblizywać się. ?
Koniec przepisu. Prawda, że łatwe? 🙂
——————————————————
Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?
Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.
Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!
Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.
Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).
Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).
Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.
Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.
Oto co się w nich znajduje:
– Moja spiżarnia
– Śniadania
– Sałatki
– Zupy
– Dania na ciepło
– Sosy i dressingi
– Dodatki i przekąski
– Świeżo wyciskane soki
– Koktajle (smoothies)
– Desery i lody
Smacznego! ?
Cena opracowania to 47,00 zł.
Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:
1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!
2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 47,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari
50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 47,00 zł, opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.
Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.
Naturoterapeutka i pedagog, autorka książek, e-booków i szkoleń, założycielka Akademii Witalności, niestrudzona edukatorka, promotorka i pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka podcastu „Okiem Naturopaty”. Po informacje odnośnie konsultacji indywidualnych kliknij tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/naturoterapia-konsultacje/
Hania napisał(a):
Robię podobny, niestety nie mam wyciskarki wolnoobrotowej, więc korzystam z tradycyjnej sokowirówki i blendera – np. uzyskany sok miksuję z bananem otrzymując gęsty i pożywny sok 🙂
bohandas napisał(a):
Też zawsze dodaję kawałek imbiru – smak soku staje się bardziej wyrazisty.
Ale najlepszy jest zapach, jaki imbir nadaje sokom, wyraźnie odczuwalny już w momencie, gdy kawałek imbiru jest zgniatany przez wyciskarkę.
Kasia napisał(a):
zrobiłam ten sok…..mmmm niebo w gębie, pierwszy raz nie obrałam cytryny tylko dokładnie umyłam, jest nieporównywalnie lepsza! z podanych składników wyszła mi duża szklanka i się delektuję 🙂 z imbirem oczywiście, pycha!
Marlena napisał(a):
Zgadza się, skórka cytryny daje sokom wyciskanym bardzo przyjemną nutę. Warto wspomnieć, że najwięcej bioflawonoidówe zawiera w cytrynie właśnie skórka (ta żółta część i ta biała).
oanna napisał(a):
Dlaczego dla dzieci bez imbiru? Mój synek ma 4lata. Od kilku miesięcy wsuwa na śniadanie jaglankę między innymi z imbirem.
Marlena napisał(a):
A mój nie przepada. Choć ostatnio jakby powoli przekonuje się do imbiru, co mnie bardzo cieszy, bo to jedna z niewielu roślin o silnie antyzapalnych właściwościach.
ula napisał(a):
Witam,
Mam pytanie czy imbir nalezy zalewać ciepłą czy wrzącą wodą, by wydobyć z niego wszystko co najlepsze ?
Marlena napisał(a):
W tym przepisie imbir surowy i bez obierania wrzucamy po prostu do wyciskarki.
Luiza Magdalena napisał(a):
Chcę nabyć wyciskarkę do soków. Jakiej firmy polecasz? Jaką Ty posiadasz?
Marlena napisał(a):
Luizo, ja swoją wyciskarkę opisałam tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/jak-kupowac-wyciskarke-do-swiezych-sokow/
jzel napisał(a):
Pani Marlenko!
Czy pulpe np. z buraka, marachewki mozna do czegoś wykorzystać?
Moze zjeść na surowo/ Ale czy to ma jakąś jeszcze wartość?
Marlena napisał(a):
Można na surowo, można do zupy dodać, upiec ciasto marchewkowe, dodać domowemu pupilowi do karmy, złożyć do kompostownika itd..
Beata Suchodolska napisał(a):
Od kilku dni używam pożyczonej przez Przyjaciół wyciskarki wolnoobrotowej dwuślimakowej i miałam w głowie podobne pytanie.
Większość jedzenia, jakie jem, jest surowa i są to warzywa i kiełki w różnej postaci.
Pojawił się temat, więc pomyślałam, poszukałam i zrobiłam!
Pierwsza rzecz- sama zajadałam taką suchą pulpę- były w niej buraki surowe i kiszone, marchewka, jabłka, całe limonka i cytryna, ciut imbiru, kilka liści włoskiej kapusty.
Potem zalałam pozostałą pulpę sokiem z ogórków kiszonych- miałam go prawie litrowy słoik- dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, olej lniany i rzepakowy i przyprawy i surówka była na medal- bardzo wyrazista w smaku, pikantna i treściwa w zawartości!
Kolejnym wcieleniem mojej pulpy w podobnym składzie były placki ziemniaczane- do pulpy dodałam kilka ziemniaków, które starłam na tarce, dodałam do tego len zmielony w blenderze i sezam, przyprawy i usmażyłam na klarowanym maśle domowym.
Dziś dodałam trochę pulpy do bigosu- najpierw podsmażyłam go delikatnie na patelni a już na talerzu dodałam do niego pulpę i olej lniany, wcześniej dodawałam do surówki z kiszonej kapusty- takiej prawdziwej, wiejskiej.
Ciast nie piekę, bo nie mam piekarnika ani prodiża.
Ale pulpa wydaje mi się nadal bardzo wartościowym dla mnie jedzeniem 🙂
mila napisał(a):
czy imbir tez nalezy płukac w wodzie z octem i sodą?
Dexiu napisał(a):
A ja mam inne pytanie na temat soków, dużo wyjeżdżamy z dzieckiem (wycieczki, góry i takie tam) i w związku z tym nasz syn najczęściej zmuszony jest do picia wody (bardzo nie chce) lub soków kupnych, jak takie soki z wyciskarek (lub z sokowirówki – taką posiadamy – korzystam z niej do robienia placków ziemniaczanych 🙂 ) można zabezpieczyć na wyjazd – robię rano „zabrezpieczam” i mały ma do picia zdrowy sok do picia. Powiem szczerze maluszek warzyw nie chce ale soki lubi (o dziwo nawet takie robione nie tylko te „słodkie – czytaj słodzone cukrem”).