Kasza jaglana zwana czasem słusznie Królową Kasz jest niezmiernie cennym składnikiem diety człowieka długowiecznego i przewlekle zdrowego.

W przeciwieństwa do kaszy z jęczmienia, pszenicy czy żyta, kasza jaglana otrzymywana z prosa uznawana jest za działającą na nasz organizm alkalizująco.

Dzięki czemu uważa się, że kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, a także działa antydepresyjnie, antyrakowo, wzmacniając potężnie nasz układ odpornościowy.

Te niepozorne żółciutkie kuleczki usuwają też z organizmu nadmiar wilgoci i zalegających śluzów.

Babcie dawały je swego czasu swoim bliskim na przeziębienia, dieta jaglana przez kilka dni wystarczyła, aby postawić każdego na nogi bez antybiotyków! 🙂

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kasza jaglana jako jedyna z kasz wzmacnia też nasze stawy, włosy i paznokcie dzięki zawartości  niezmiernie rzadko występujących w żywności krzemionek.

Nie zawiera obciążającego system trawienny glutenu, ma za to dużo białka (ok. 11%), witamin z grupy B oraz cennych aminokwasów (tryptofan), minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo), antyoksydantów oraz  lecytynę.

Zawiera węglowodany w postaci złożonej, czyli bardzo przyjaznej dla organizmu, ponieważ powoli uwalniając się do krwi podczas trawienia zapewniają mózgowi stały dopływ energii.

Z drugiej strony niweluje uczucie głodu na krótki raczej czas, ponieważ ma dosyć wysoki indeks glikemiczny (IG=71, dla porównania kasza gryczana IG=54, zaś jęczmienna pęczak IG=25).

Jak wszystko co dla organizmów ludzkich zdrowe i pożyteczne, kasza jaglana jest (tak, zgadliście!) ciężko dostępna w zwykłym spożywczaku za rogiem. Można ją kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością lub na stoiskach ze zdrową żywnością w większych marketach lub hipermarketach i sklepach sieci Społem albo w internecie. Obecnie kaszę jaglaną można dostać właściwie w każdym spożywczym markecie!

Ponieważ dosyć łatwo chłonie wilgoć najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.

Można jeść ją na różne sposoby, dzisiaj przepis na słodko. Znakomite danie na śniadanko, jak również podwieczorek lub kolację – jaglanka z jagodami.

 Proporcje dla 2-3 osób:
1. Zagotować ok. szklankę płynu – wody pół na pół z mlekiem migdałowo-kokosowym. Można też użyć mleko migdałowo-kokosowe pół na pół lub ew. z mlekiem świeżym niepasteryzowanym krowim, a jeszcze lepiej świeżym kozim jeśli macie dostęp.

2. Wsypać ok. 130 gram przepłukanej na sicie kaszy jaglanej (dałam 1/3 opakowania 400-gramowego), dodać szczyptę soli himalajskiej.

Gotować na małym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu ok. 25-30 minut, gdy za mocno zgęstnieje, a jeszcze nie jest miękka – można dolać jeszcze nieco wody lub mleka. Konsystencja ma być kremowa.

3. Po zestawieniu z gazu pozwalamy naszej jaglance nieco ostygnąć, a potem (opcjonalnie) osładzamy ją dodatkiem odrobiny dobrego miodu (lub syropu klonowego) do smaku.

4. Kaszę wykładamy na miseczki, oprószamy cynamonem i posypujemy obficie ulubionymi jagodami (ja miałam dzisiaj akurat pod ręką borówki amerykańskie, ale mogą być świeże jagody czarne lub świeże maliny).

Takie danie można też zabrać ze sobą do pracy w szczelnie zamykanym pudełku.

Chleb z kaszy jaglanej?

Czemu nie! Ja już robiłam.  Może i was zainteresuje was fakt, że z udziałem kaszy jaglanej da się też zrobić mega smaczny bezglutenowy chleb?

Przepis na domowy chleb bezglutenowy wykonany z kaszy jaglanej (i gryczanej) zamieściłam tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/bomba-magnezowa-czyli-domowy-chleb-z-kaszy-latwy-zdrowy-i-bezglutenowy/

PYCHA! Spróbujcie koniecznie! Smacznego i na zdrowie! 🙂

——————————————————

Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.

Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).

Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym.

Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 27,00 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 27,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 27,00 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!