Przy takiej pogodzie jak dzisiaj lody są znakomitym jedzeniem. Tak, dobrze czytasz: jedzeniem!

Lody mogą stanowić wspaniały posiłek. Oczywiście nie mam na myśli sklepowych lodów, w których obowiązkowo znajdziesz cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, szkodliwe dla zdrowia utwardzane tłuszcze oraz koktajl chemikaliów mających oszukać twoje zmysły iż oto właśnie jesz coś bardzo zdrowego.

Czy lody czekoladowe mają w sobie czekoladę? Niekoniecznie, smak czekoladowy można uzyskać dodając aldehyd C-18.

Ale jak zrobić zdrowe, kremowe i puszyste lody w domu?

Dzisiaj podam przepis, prosty i szybki.

Zgodnie z polskimi przepisami producenci lodów nie mają obowiązku opisywania w składzie na opakowaniu nazw wszystkich dodatków (np. aromatów) użytych do produkcji lodów, wystarczy napisać „aromat”.

Inne substancje użyte podczas produkcji lodów też są owiane tajemnicą.

Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych.

Możemy zatem liczyć na to, że w zakupionych w sklepie lodach znajdziemy rozmaite rzeczy, nawet… środek na wszy:

–  aldehyd C-17 – używany jest w przemyśle do produkcji barwników i gumy – nadaje lodom smak wiśniowy,

–  aldehyd C-18 – używany jest do produkcji płynów do mycia naczyń i innych detergentów, nadaje lodom smak czekoladowy

aldehyd masłowy – stosowany jest do produkcji klejów kauczukowych, nadaje lodom smak orzechowy,

koszenila – E120 – jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej,

octan benzylu – rozpuszczalnik azotanów, nadaje lodom smak truskawkowy,

octan etylu – w przemyśle garbarskim jest używany do czyszczenia skór, nadaje lodom smak ananasowy,

piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy- nadaje lodom smak waniliowy 🤢

Włos się jeży, prawda? Smacznego, tym co jedzą te specjały.

Najbezpieczniejsze lody to te robione domowym sposobem. Nawet dzieci będące warzywno-owocowymi niejadkami uwielbiać będą domowe lody!

Nieświadome niczego będą ze smakiem pochłaniać jednocześnie 100% pełnych witamin i minerałów owoców potrzebnych im do rozwoju, które można przemycić właśnie w lodach. 😉

Jak zrobić domowe lody?

W domu można zrobić dwa rodzaje lodów (i to bez maszynki i bez kłopotów!):

1. Sorbety – tu nawet nie będę podawać przepisu, po prostu wyciśnij sok z owoców (pomarańcza, jabłko itd.) i zamroź go w foremkach (takich z wyciąganym patyczkiem).

sorbety

Zamiennie zamiast soku może to być także koktajl (smoothie), takie koktajlowe lody również są bardzo smaczne.

Co jeśli nie mamy specjalnych foremek z patyczkiem, do sorbetów?

Nie stoi nic na przeszkodzie by wykorzystać np. puste opakowania po jogurtach.

Tak jak wspomniałam można też robić sorbety używając owoców zblendowanych (czyli szejki, smoothie, gdzie przemycamy np. szpinak czy sałatę, a więc bardzo potrzebne i pełne magnezu warzywa zielonolistne, których w smoothie w ogóle smakowo nie wyczuwa się, dodajemy garść lub dwie).

Surowiec przed wlaniem do foremek można opcjonalnie witaminizować dodatkiem sproszkowanej witaminy C.

gotowe sorbety

2. Lody kremowe – aby się nimi cieszyć dosłownie w kwadrans należy zawczasu zaopatrzyć się w dojrzałe banany (takie z plamkami brązowymi na skórce), czasem można trafić na przecenione tylko dlatego, że mają plamki. One nie są zepsute, lecz zwyczajnie dojrzałe. Ew. można kupić mniej dojrzałe i niech dojdą w domu.

Potem obieramy je ze skórki, kroimy jak bądź w plasterki ok. 1 cm grubości i wkładamy do zamrażarki (na tacce lub w woreczku). Na drugi dzień możemy przystąpić do roboty.

Zawsze trzymajcie w zamrażarce zapas mrożonych bananów!

Są świetne gdy przychodzi nam ochota na połasowanie, przyjdą goście albo jako pocieszyciel (nagroda, motywacja, itp. niepotrzebne skreślić) dla naszych milusińskich.

Ilościowo można liczyć 1-1,5 banana na osobę, tyle nam zejdzie.

Wrzuć banany do miksera, cierpliwie miksuj na najwyższych obrotach aż zacznie się tworzyć masa, którą są po prostu… lody!

Kremowe, puszyste, całkiem jak te ze sklepu 🙂

lody bananowe z polewą karobową

Jeszcze łatwiej i szybciej zrobimy lody za pomocą wyciskarki do soków wyposażonej w specjalną przystawkę do robienia domowych lodów.

Ja przetestowałam i opisałam model brytyjskiej wyciskarki marki Juicy Retreats, taką właśnie mam w domu:

https://akademiawitalnosci.pl/wyciskarka-jr-ultra-8000-s2-test-i-rabat-dla-czytelnikow/

Możemy zmieniać smaki lodów dodając np. nieco karobu w proszku (lub kakao) aby otrzymać lody czekoladowe albo zamroź np. truskawki, maliny czy jagody i zmiksuj razem aby mieć lody truskawkowe, malinowe czy jagodowe.

I nie dosładzaj, bo są już naturalnie  słodkie.

Warto zawsze i w każdym przypadku dodać domowej esencji waniliowej do miksowanej masy.

Jeśli panuje taki upał, że za bardzo się masa w czasie miksowania rozpuściła, można na jakiś czas włożyć ją jeszcze do zamrażarki.

domowe lody z bananów

Kiedy zaś dodamy czekoladę (starczy naprawdę zaledwie kostka lub dwie dobrej gorzkiej na jedną porcję lodów), to wychodzą nam lody typu stracciatella.

Lody w wyciskarce robią się dużo szybciej niż mikserem.

Należy tylko pamiętać by owoce wyjąć parę minut wcześniej z zamrażalnika, aby nie były twarde jak kamień. Chodzi o to by nie uszkodzić naszej wyciskarki zbyt twardymi zamrożonymi owocami.

Takie domowe lody można udekorować dodatkowo zdrowymi orzechami, rodzynkami, jagodami Goji, kawałeczkami owoców, polać syropem daktylowym lub karobowym itd.

Możliwości ograniczone są tylko naszą fantazją!

Smacznego!  🙂

——————————————————

Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Najnowsze wydanie Anno Domini2021!

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.

Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).

Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 37,00 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 37,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 37,00 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.