Właśnie dotarła do mnie przesyłka z prawdziwym cejlońskim cynamonem. Zawsze myślałam, że cynamon jest jeden, ten kupowany w sklepach. Otóż nie!

Ten tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia (Cinnamomum Cassia) podczas gdy oryginalny pochodzi z Cejlonu (Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy).

Jakie są różnice?

Przede wszystkim w smaku (oryginalny jest łagodny i szlachetny), a co najważniejsze w zawartości kumaryn (związków mogących w większych ilościach toksycznie oddziaływać na wątrobę).

Podczas gdy z używaniem taniego cynamonu należy uważać ze względu na kumaryny – cynamon prawdziwy można jeść również w dużych ilościach np. leczniczo.

Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem też odchudzaniu i w ogóle zdrowiu), antygrzybicze (ważne przy infekcjach, również kandydozie), Odmładzające, witalizujące i zapobiegające chorobom (z uwagi na bardzo dużą ilość antyoksydantów!).

 

prawdziwy cynamon