Sok z buraka! Sam w sobie niezbyt smaczny, po dodaniu kilku magicznych składników zamienia się w smakowitą bombę witaminową. Dzisiaj mój ulubiony przepis.
Tyle korzyści dosłownie za grosze! Ten sok to moje ostatnie odkrycie. Rubinowe słońce czyli smakowity świeżo wyciskany sok, który świetnie alkalizuje, a swoją piękną rubinową barwą wprowadza w znakomity nastrój.
Czerwone buraki są bardzo zdrowe i mają nie tylko właściwości krwiotwórcze (są doskonałe na anemię) ale i detoksyfikujące wątrobę (podobnie jak zielony ogórek i cytryna użyte w przepisie.).
Ten sok jest tak napakowany antyoksydantami i do tego tak odświeżający i smaczny, że stanowi idealny przykład na to jak połączyć piękne z pożytecznym.
Jak zrobić dobry sok z buraka?
Sok najlepiej przygotować używając do tego celu wolnoobrotowej wyciskarki. Jednak jeśli nie masz wyciskarki a masz tradycyjną sokowirówkę – również możesz jej użyć.
Sok z sokowirówki nie będzie już co prawda taki treściwy jak z wyciskarki. Na wierzchu będzie miał też mnóstwo piany i będzie bardziej wodnisty. Wygeneruje też więcej odpadu i rozwarstwi się bardzo szybko, w ciągu zaledwie kwadransa.
Sok przygotowany natomiast w wyciskarce jest taki jak na zdjęciu: mało piany (może jakieś 0,5 cm), dużo treści, mało odpadu, nie rozwarstwia się.
Najlepiej wypijać taki sok na świeżo, aby nam się nie utleniały cenne enzymy i witaminy, lecz można go też przygotować wieczorem. Sok można wtedy rano zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły (w nieprzeciekającej szklanej butelce albo dzieciom młodszym w termosiku ze stali nierdzewnej).
Soki wyciskane na wolnoobrotowej wyciskarce znoszą śmiało przechowywanie w lodówce. Należy je wtedy spożyć w ciągu 24 godzin.
Sok wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej to jednym słowem mnóstwo zalet.
Nie masz jeszcze wyciskarki – nie szkodzi. Tak czy inaczej rozkoszuj się soczkiem przygotowanym jak bądź, czyli na sprzęcie jaki aktualnie posiadacie w domu.
Miło wspominam z dziecięcych czasów zjawisko o nazwie „Pijalnia Soków”, w moim mieście były bodajże dwie. Był sok z marchwi, sok z buraka i marchewka-jabłko.
Skromnie, ale… była pijalnia? Była.
Rząd dbał o zdrowie narodu? Dbał.
Teraz żyjemy niestety w czasach, w których albo (jeżeli jesteśmy nieuświadomionymi konsumentami) kupimy w sklepie udającego „zdrowy soczek” pasteryzowanego Kubusia czy innego dziwoląga, albo też… (jupila!) pijalnię prawdziwych soków (czyli tych wyciskanych i pitych na świeżo, wraz z nienaruszonym cennym bagażem witamin i antyoksydantów w środku) urządzimy sobie we własnym w domu.
Może to i lepiej? Przynajmniej to my sami decydujemy co i jakiej jakości i ilości włożyć do wyciskarki. 😉
Najsmaczniejszy przepis na sok z buraka
Składniki na sok:
- 1 duży burak czerwony
- 2 spore jabłka
- 1 duża cytryna
- 1 duży ogórek zielony lub kilka gruntowych małych
- 4-5 średnich marchewek
- 0,5 cm kawałeczek korzenia świeżego imbiru
- coś zielonego liściastego co macie w domu (pół pęczka pietruszki lub garść szpinaku lub kilka różyczek brokuła lub kilka liści sałaty lub kilka liści młodej kapusty lub 1-2 nóżki selera naciowego – często dodaję dwa różne jak mam)
Umyte warzywa: marchew, buraki, jabłka i ogórki kroimy na kawałki mieszczące się do wlotu wyciskarki. Nie jest wskazane obieranie ich ze skórki ani usuwanie gniazd nasiennych z jabłek.
Cytrynie odcinamy piętki po obu stronach, przekrawamy ją na pół. Każdą połówkę cytryny kładziemy buzią do dołu na płasko na na desce i ścinamy ostrym nożem żółtą warstwę skórki, zostawiając białą, po czym kroimy obraną cytrynę na kawałki jak resztę warzyw.
Uruchamiamy wyciskarkę, pojedynczo wrzucamy pocięte warzywa, najpierw te twarde, potem liściaste, potem znowu te twarde.
Pietruszkę po prostu bierzemy w garść i nóżkami w dół wsuwamy do wyciskarki.
Kiedy ślimak wyciskarki załapie końce nóżek możemy puścić pęczek, ponieważ urządzenie samo wciągnie w siebie resztę.
Po liściastych warzywach należy wrzucić jakieś bardziej twarde warzywko aby przepchać liście. W trudnych wypadkach gdy coś się zaklinuje (taką tendencję mają np. różyczki brokuła), można sobie pomóc dołączonym do urządzenia popychaczem.
Z podanych proporcji wychodzi ok. litra pysznego soku na mojej wyciskarce. Ilość otrzymanego soku zależy jednak od parametrów użytego do wyciskania sprzętu. Tańsze sprzęty dają więcej odpadu, a mniej soku. Te droższe dają mniej odpadu, pracują też szybciej niż te tańsze.
——————————————————
Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?
Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.
Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!
Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.
Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).
Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).
Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.
Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.
Oto co się w nich znajduje:
– Moja spiżarnia
– Śniadania
– Sałatki
– Zupy
– Dania na ciepło
– Sosy i dressingi
– Dodatki i przekąski
– Świeżo wyciskane soki
– Koktajle (smoothies)
– Desery i lody
Smacznego! ?
Cena opracowania to 47,00 zł.
Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:
1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!
2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 47,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari
50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 47,00 zł, opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.
Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.
Naturoterapeutka i pedagog, autorka książek, e-booków i szkoleń, założycielka Akademii Witalności, niestrudzona edukatorka, promotorka i pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka podcastu „Okiem Naturopaty”. Po informacje odnośnie konsultacji indywidualnych kliknij tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/naturoterapia-konsultacje/
alicja napisał(a):
Pod propozycją picia świeżych soków mogę się tylko podpisać. Ja swoją wyciskarkę niskoobrotową kupiłam jakieś trzy lata temu (wcześniej miałam zwykłą sokowirówkę). Soki pijam okresowo, ale dość regularnie. Najczęściej jesienią (bo dużo i tanio można kupić różnych warzyw i owoców), no i wiosną (wtedy co prawda warzyw niewiele i już wiele uboższe w sok), ale organizm potrzebuje najwięcej wsparcia. Zawsze do soków warzywnych staram się dodawać soki zielone, np nać pietruszki, sałatę, szpinak czy co tam mi wpadnie w rękę (no poza szczypiorkiem). Ja prawie nie jadam „nowalijek” (naszpikowanych chemią), ale za to na wiosnę do soków dodaję np. garść lub dwie młodych pokrzyw (polecam). Sok z buraków jest z pewnością bardzo dobry, ale dość „tęgi”, poza tym wszędzie gdzie czytałam zalecają, żeby przed wypiciem odczekać jakieś dwie – trzy godziny. Nie bardzo wiem dlaczego, ale piszą, że świeżo wyciśnięty jest zbyt „energetyczny” cokolwiek miałoby to znaczyć.
Asia napisał(a):
Hej, chciałabym Ci podziękować za to, że poświęcasz swój czas dzieląc się z innymi cennymi radami. Ten blog jest świetny. Na pewno będę tu często zaglądać. Od niedawna tzn. od jakiś 3 miesięcy zaczęłam się bardziej świadomie-zdrowo odżywiać chociaż czasami zdarzają sie chwile słabości to cały czas z nimi walcze i zauważyłam, że z czasem łatwiej jest oprzeć się pokusie szczególnie kiedy zrozumiałam, że słodycze i inne przetwory należy odrzucić nie tyle dla szczupłej sylwetki co dla zdrowego organizmu ! Jednakże piszę ponieważ jestem ciekawa Twojej opinii na temat produktu beta cruenta plus- produkt z buraka i aronii liofilizowanej. Ponoć proces liofilizacji zatrzymuje wszystkie witaminy i daje równomierne korzyści. Czy mogłabyś napisać co o tym myślisz?
Marlena napisał(a):
Asiu bardzo dziękuję za komentarz. Odnośnie wszelakich pudełkowanych produktów – ja ich nie używam ponieważ warzywa i owoce czerpię wprost z Rąk Matki Natury w wersji oryginalnej. Jak dla mnie szkoda pieniędzy na te „wynalazki”.
ewa napisał(a):
witam,
mam pytanie odnośnie ogórka, i zawartego w nim kwasu askrobinowego. Podobno nie jest dobrze łączyć ogóry z innymi warzywami ze względu na niszczące działanie tego kwasu na witamine c. Czy to prawda? Czy można tę niefortunną przypadłośc pysznego ogórka jakoś zneutralizować?
Marlena napisał(a):
Zawarty w ogórkach enzym askorbinaza rozkłada się w środowisku kwaśnym. Więc spokojnie można łączyć ogórka z czym chcemy jeśli dodamy do sałatki soku z cytryny, octu jabłkowego itd.
asia napisał(a):
ale czy cytryna nadaje środowisko kwaśne?
przecież jest alkalizująca..
Marlena napisał(a):
Cytryna sama w sobie ma kwaśne pH. Ponieważ jednak zawiera dużo zasadotwórczych pierwiastków, to po spożyciu alkalizuje nasz ustrój.
Ela K. napisał(a):
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Zaczęłam pić soki wyciskane staram się 2 x dziennie. Zaczęłam się jednak zastanawiać nad ich kalorycznością i wpływem na wagę.Proszę podpowiedzieć jakich owoców warzyw unikać? Które można pić bez obaw? W jakich godzinach lepiej pić owocowe , a w jakich warzywne? Będę bardzo, bardzo wdzięczna za podpowiedzi ..Pozdrawiam
Marlena napisał(a):
Robiąc sok daj 80% warzyw i do smaku 20% owoców. I masz problem z głowy. 😉
Nie zalecam pijać soków czysto owocowych. Owoce moim zdaniem powinno się jadać całe – razem z błonnikiem. Co prawda w klinice Gersona na śniadanie podają oprócz bogatej w błonnik owsianki również 1 szklaneczkę soku pomarańczowego, ale przez całą resztę dnia pacjenci wypijają 13 szklanek soków właśnie warzywnych (soki zielone, soki marchwiowe oraz marchew łączona z jabłkiem).
Ela K. napisał(a):
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam
annalice napisał(a):
Pani Marleno,
wypróbowałam ten przepis i jest doskonały! Absolutnie jeden z moich ulubionych 🙂
Byłabym wdzięczna gdyby odniosła się Pani do kwestii soku z buraka.
Słyszałam i czytałam mnóstwo opinii na temat soku z buraka, że:
-powinien odstać przed wypiciem 0,5 godziny (niektórzy piszą nawet że 2-3 godziny)
-jednak zmieszany z innymi sokami może być wypity od razu
-może w dużych ilościach obciążać wątrobę
-dzieciom nie wolno dawać więcej niż 50 ml soku z buraka jednorazowo
Nie wiem co oni się tak uczepili tego buraka, ale ze względu na nagminnie powtarzające się te opinie, pomyślałam że może jednak coś w tym jest??
Bardzo mi zależy na Pani opinii w tej kwestii, ponieważ ja i moje dzieci (2 i 4 lata) pijemy sok z buraka prawie codziennie i teraz mam pewne obiekcje z tym burakiem związane…
Marlena napisał(a):
Mnie sam burak nie bardzo smakuje, łączę go z innymi warzywami. Nie piję codziennie z dodatkiem buraka, bo pijam różniste soki – lubię różnorodność.
Elżbieta napisał(a):
Bardzo proszę o te informacje o wyciskarkach do soku, potrzebuje dla moich rodziców.
Czy lepiej jeść olej z ostropestu czy zmielone nasiona?
To dla rodziców
Aneczka napisał(a):
Potwierdzam: sok jest PRZEPYSZNY!!!
Marlena napisał(a):
Super, cieszę się, że smakuje. 🙂
Małgorzata napisał(a):
Po wypiciu soku czuję cały czas coś na podobieństwo zgagi ale o wiele delikatniejsze. Czy to normalne? Dodam że przed wyciskaniem użyłam kwasku cytrynowego i sody na warzywa, po czym je dokładnie umyłam.
Pozdrawiam
Marlena Bhandari napisał(a):
Mieszaj każdy łyk ze śliną, soki trzeba „jeść”, czyli każdy łyk potrzymać chwilę w buzi (amylaza w ślinie trawi wstępnie węglowodany).