Co robić gdy nagle zachce nam się dogodzić podniebieniu albo mają niespodziewanie przyjść goście? Zrobić migiem szybkie ciasto. Najlepiej czekoladowe, bo to wszyscy lubią. Dzisiaj przepis na takie właśnie szybkie ciasto czekoladowe Brownie bez pieczenia.
Oczywiście oparte na zdrowych składnikach, bez mąki, cukru, jaj i mleka.
Niemożliwe? Jak najbardziej możliwe. Oto przepis na boskie brownie, mocno czekoladowe.
Witariańskie, czyli bez pieczenia.
Składniki:
– szklanka orzechów włoskich lub orzechów pekan
– szklanka daktyli bez pestek
– 5 łyżek ciemnego kakao
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki miodu
– szczypta lub dwie soli morskiej lub himalajskiej (podbija słodycz)
Wykonanie:
1. Wrzucamy do miksera szklankę orzechów włoskich lub orzechów pekan. Pekany są co prawda droższe, ale wyjątkowo delikatne w smaku, dlatego jeśli tylko macie dostęp to polecam właśnie pekany, bo ciasto wychodzi smaczniejsze i bardziej wytworne smakowo.
2. Pulsacyjnie mielimy w mikserze orzechy na dosyć drobne kawałki. Należy przy tym uważać, by nie zrobiła nam się całkiem mąka orzechowa.
3. Następnie dorzucamy szklankę daktyli bez pestek (najlepiej organicznych) i ponownie włączamy mikser aż daktyle się zmiksują z orzechami.
4. Do tej mikstury dodajemy 5 łyżek ciemnego kakao w proszku, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki miodu i szczyptę lub dwie soli morskiej lub himalajskiej. Miksujemy jeszcze raz wszystko, mikstura nie powinna jednak być całkiem gładką masą.
5. Przekładamy całość do foremki i ugniatamy dobrze rękoma. Wstawiamy na godzinę do zamrażalnika (lub na kilka godzin do lodówki). Dobrze schłodzone brownie będzie lepiej się kroić i nie będzie się kruszyć.
Pycha! Naprawdę spróbujcie – nie będziecie żałować. 🙂
Takie czekoladowe brownie bez pieczenia smakuje wszystkim, jest zdrowe i nie ma cukru, mąki ani jajek czy mleka. Nie jest za słodkie.
Można zapakować kawałki ciasta do szklanego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub na majówkę.
——————————————————
Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?
Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.
Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!
Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.
Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).
Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).
Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.
Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.
Oto co się w nich znajduje:
– Moja spiżarnia
– Śniadania
– Sałatki
– Zupy
– Dania na ciepło
– Sosy i dressingi
– Dodatki i przekąski
– Świeżo wyciskane soki
– Koktajle (smoothies)
– Desery i lody
Smacznego! ?
Cena opracowania to 47,00 zł.
Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:
1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!
2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 47,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari
50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.
4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 47,00 zł, opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.
Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.
Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!
Naturoterapeutka i pedagog, autorka książek, e-booków i szkoleń, założycielka Akademii Witalności, niestrudzona edukatorka, promotorka i pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka podcastu „Okiem Naturopaty”. Po informacje odnośnie konsultacji indywidualnych kliknij tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/naturoterapia-konsultacje/
Natalia napisał(a):
Bez pieczenia? Super! Jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Marlena napisał(a):
Pyszniutkie, czekoladowiutkie i słodziutkie (ale nie do mdłości tylko w sam raz). 🙂
Iza napisał(a):
Super!!!! I do tego nic się nie piecze!!! Żegnaj Maillardzie, żegnaj akrylamidzie!!! Są sposoby by zorganizować się bez waszego udziału 🙂 Oj coś czuję, że w ten weekend Browniesy u mnie na stole jak nic!
Iskra napisał(a):
Robie to cudo regularnie,od dluzszego czasu…tylko u mnie w wersji z dodatkiem oleju kokosowego,i doslownie szczypty cayenne,plus polewa kokosowo-karobowa:)
Marlena napisał(a):
No i namówiłaś 😛 Też zrobię teraz z cayenne, olejem kokosowym i polewą 🙂
Basia napisał(a):
Ale w tej wersji jest olej kokosowy…..:)
Marlena napisał(a):
W przepisie oryginalnie są wiórki, nie olej, ale jak ktoś chce mieć bardziej kaloryczny tłusty deser to można dodać olej.
Artur i Ewelinaspo napisał(a):
Właśnie zrobiliśmy ciasto i mrozi sie. Jak podjadalismy to jest pyszne, ale strasznie go malo. Drogo wychodzi. 🙁
Marlena napisał(a):
Jest za to bardzo sycące, nie da rady się nim opchać jak pieczonym 🙂 Składniki typu orzechy czy daktyle najlepiej kupować w dużych torbach u hurtowników na Allegro.
malinka napisał(a):
Zrobiłam wczoraj ciasto.O dziwo wszystkim smakowało.Myślę,że można byłoby go troszkę zmodyfikować np.zamiast daktyli dać śliwki lub podmienić orzechy na laskowe. Dziękujemy za wspaniały i zdrowy deser.
.ja napisał(a):
chodzi o daktyle suszone?
Marlena napisał(a):
Tak, w Polsce daktyli świeżych nie spotkałam.
iwona napisał(a):
jak zmiksowac daktyle ostatnio cos robilam z daktylami i miksowalam blenderem prawie spalilam caly sie „zakneblowal ” wiec jak zmiksowac daktyle ?
Marlena napisał(a):
Trudno powiedzieć czemu, ja używam daktyli bio, są mięciutkie i miksują się bez problemu. Może spróbuj namoczyć je przed miksowaniem?
iwona napisał(a):
juz zrobilam 🙂 i prawie zjadlam nawet maz walczyl jak lew mimo ze nie lubi slodyczy 🙂 zapomnialam ze ma thermomix a w nim mozna wszystko nawet lod kruszyc 🙂 kurcze dopiero odkrywam twoja strone i od siedze przy kompie no oprocze czasu kiedy robilam to swietne slodkosci i spacer z psami oraz lektura gdzie moje psy tez przechodza na veganizm juz zamowilam jedzonko i bede gotowac 🙂 kocham veganizm 🙂
Klaudia napisał(a):
jak długo trzeba je moczyć? bo moje daktyle też nie chcą się miksować, są miękkie, ale nie mam końcówki od blendera, miksuje w tym pojeminku z nożem,, może dlatego…
Marlena napisał(a):
Na noc najlepiej namoczyć.
Ela napisał(a):
Dziękuję za wspaniały przepis – to brownie to pychota 🙂
Zrobiłam dzisiaj z orzechów laskowych z dodatkiem arachidów, bo nie miałam włoskich, z potrójnej porcji – co chwilę chodzę do lodówki i podskubuję 😀
Zastanawiam się, jak smakowałoby z figami zamiast daktyli?
ella napisał(a):
Marleno a jakiego miksera używasz do mielenia orzechów? takiego zwykłego do koktaili? Mam wrażenie że mój mikser nie przetrzyma takiego wysiłku.. Dużo tu fajnych przepisów tylko wiążą sie właśnie z tym mieleniem..
Marlena napisał(a):
Ella ja mam mikser Braun Multiquick, on ma 2 pojemniki, mały i duży. Jakieś małe ilości orzechów mielę w małym, a jak robię np. to ciasto to w dużym.
Ala napisał(a):
Super przepis. Nawet ja,osoba,która jeszcze klika miesięcy temu nie wyobrażałam sobie dnia bez mlecznej czekolady zerwałam z nałogiem słodyczowym i przerzuciłam się na zdrowe cukry,czyli w chwili duzej ochoty na słodycze zjadam jabłko lub grejfruta czy też inny owoc. To ciasto przyrządzam czasem w weekend gdy mam dużą ochotę na słodycze. Bardzo pożyteczny blog Marleno,gratuluję.
Marlena napisał(a):
Cieszę się, Alu 🙂 Dziękuję za odwiedziny i za komentarz. Pozdrawiam gorąco!
jokadas napisał(a):
Zrobiłam. Pycha!
Ami napisał(a):
Uwielbiam te stronkę! Dziękuję za kolejny przepis, z którego na pewno skorzystam 🙂
Daniel Woźniak napisał(a):
Wyszło świetne! Idealnie słodkie i bez pieczenia, szybko i przyjemnie, teraz w olnej chwili kupę e-booka i będę działał z następnymi przepisami
A.M.O. napisał(a):
Czym można zastąpić daktyle? Czy może to być żurawina albo śliwki suszone?
Marlena napisał(a):
Daktyle służą uzyskaniu słodyczy i konsystencji. Możesz spróbować zastąpić je innymi suszonymi owocami i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Ewa napisał(a):
Na jaką blaszkę przeznaczony jest ten przepis? 🙂
Marlena napisał(a):
Tak mniej więcej 20×25.
Edyta napisał(a):
czym moge zastapic daktyle? Moj syn ma na nie alegrie.
Dziekuje za wspaniala strone!
Marlena napisał(a):
Użyj naturalnego słodzidła na które nie ma alergii – może suszone morele, rodzynki, stewia – możesz poeksperymentować.
Podawaj mu dużo witaminy C (do nasycenia), to na 99,99% przejdą mu wszelkie alergie. 🙂
grazia66 napisał(a):
wygląda smakowicie ale to dopiero po WO 😉 mam też gdzieś przepis na zdrową nutellę, z kakao, orzechami i daktylami 😉
karolina napisał(a):
Witaj Marleno .
Trafiłam tu szukajac info o zdrowym odzywianiu ,pierwsze zmiany wprowadzone juz dawno ,ale widze ze czas na krok dalej . Fajnie sie czyta , duzo daje do myslenia 🙂 Nie bedzie łatwo z moja rodzinka ,oj nie bedzie ,szczegolnie z ograniczeniem miesa i nabiału ,o wykluczeniu boje si enawet pomysleć 😉 Poniewaz borykamy sie z alergiami roznymi ,czy mozesz rozwinac ta wypowiedź :
„Podawaj mu dużo witaminy C (do nasycenia), to na 99,99% przejdą mu wszelkie alergie. :)”
Zaciekawiłas mni e,bede bardzo wdzieczna za jakies info na ten temat .
Pozdrawiam
K.
Marlena napisał(a):
Karolino, witamina C ma działanie jak antyhistaminik, a alergicy mają bardzo często bardzo niskie poziomy witaminy C we krwi. Tutaj dr Saul o tym pisał: https://www.doctoryourself.com/allergies.html
Iwa napisał(a):
Kupiłam, niestety daktyle siarkowane. Czy można by w jakiś sposób pozbyć się tego siarkowania?
Marlena napisał(a):
Wymoczyć dobrze w wodzie (2-3 razy odlać wodę podczas moczenia i zalać nową). Te związki są łatwo rozpuszczalne w wodzie.
Basia napisał(a):
A ile dodajecie oleju kokosowego do tego ciasta?
Marlena napisał(a):
Tu nie ma oleju, są tylko orzechy jako źródło tłuszczu.
magdalenka napisał(a):
przepraszam, a nie namaczacie orzechow ? wtedy sa one bardziej przyswajalne jednak na pewno szybciej sie psuja.
kasia napisał(a):
No właśnie, orzechy mają być namoczone czy nie?
Marlena napisał(a):
Kasiu, w tym przepisie nie moczę orzechów, ale jeśli chcesz możesz to zrobić i zobaczyć co z tego wyjdzie.
kasia napisał(a):
Zrobię tak jak ty 🙂
Ada napisał(a):
Czy wiorkj kokosowe sa konieczne? Nie lubie niczego kokosowego, czy w tym przepisie wiorki maja jakas swoja role w strukturze ciasta czy tylko chodzi o smak i moge je pominac?
Marlena napisał(a):
Możesz spróbować pominąć lub czymś zastąpić, choć ja nigdy nie próbowałam tak robić i nie wiem jak wyjdzie bez wiórków.
Magdalena napisał(a):
A jak to wychodzi kalorycznie? Liczył to ktoś?