Jesteś tu pierwszy raz i nie wiesz od czego zacząć? Kliknij Tutaj
10 najpotężniejszych protokołów witaminowych
chlorek magnezu

Chleb orkiszowy (na młodym zakwasie), który zawsze się udaje


Jak upiec domowy chleb? Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.

Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni. Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany.

Jedynie prawdziwy fermentowany naturalnie zakwas ma właściwości neutralizujące nieprzyjazne dla zdrowia antyodżywcze składniki zawarte w pełnoziarnistej mące – fityny. Nie zrobi tego ani dodanie drożdży ani zakwasu w proszku.

Te niby drobne szczegóły produkcyjne mogą mieć zatem długofalowo wpływ na nasze zdrowie. Ponadto Twój chleb będzie pozbawiony polepszaczy i innej chemii.

Zrobienie chleba na zakwasie jest bardzo proste, choć nie jest szybkie.

Dzisiaj łatwy przepis na chleb, który zawsze się udaje, nawet jeśli jest na młodym zakwasie.

Idealny przepis dla początkujących 🙂 (więcej…)

Wszystko byle z umiarem – dlaczego to nie działa?


Ilekroć na profilu Akademii Witalności na Facebooku pojawia się jakiś artykuł lub infografika na temat szkodliwości jakiegoś pożywienia lub napitku (mięso, cukier, czipsy, cola, nabiał itp. nie całkiem zdrowe rzeczy) to zaraz pojawia się przynajmniej jedna osoba używająca bardzo popularnego argumentu: „można spożywać wszystko, byle z umiarem”.

Czy zachowanie umiaru faktycznie działa?

Czy „umiar” zapewni nam prawdziwe zdrowie i pełną witalność długoterminowo?

Ośmielam się twierdzić, że nie. Bo co to tak naprawdę jest ten sławetny i powtarzany jak mantra przez lekarzy i dietetyków umiar?

I dlaczego on nie działa?

(więcej…)

10 mitów na temat zdrowego odżywiania


Chcesz się zdrowo odżywiać, idziesz więc do dietetyka lub lekarza rodzinnego po porady. W 9 przypadkach na 10 wyjdziesz jednak z jego gabinetu otumaniony frazesami.

Nie wystarczy już bowiem dzisiaj dietetyk mówiący ludziom np. „pijcie mleko” , tylko potrzebny jest taki, który powie „pijcie jak już to jedynie PRAWDZIWE świeże mleko, nieprzetworzone, od zdrowej i zadbanej krowy (a jeszcze lepiej kozy), która pasła się na łące, a nie takiej, która była szybko karmiona paszami pełnymi chemikaliów, pobudzających laktację hormonów i antybiotyków, w oborze bez okien”.

Dietetyk przyszłości nie będzie wmawiał nam, iż mięso jest „źródłem zdrowia, siły i niezbędnych aminokwasów, które nigdzie indziej nie występują” skoro mamy badania i dowody, iż jest wręcz przeciwnie.

Skoro po tej planecie chodzą ludzie w podeszłym jak na nasze kryteria wieku, idealnie zdrowi i tryskający witalnością, właśnie dzięki temu, że białek zwierzęcych nie biorą do ust i na pewno nie jest to wirtualny fakt, bo ci ludzie istnieją naprawdę, nawet można sobie z nimi pogadać przez internet i oglądać codziennie na youtube.
(więcej…)

Ostropest plamisty: co to jest i z czym to się je


Ostropest plamisty (Silybum marianum) powraca jak bumerang na różnych infografikach Akademii Witalności: a to jako pomocny przy oczyszczaniu, a to jako chroniący przed promieniowaniem.

Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy „oset”. A naprawdę warto.

Ma tak silne działanie odtruwające dzięki wysokiej zawartości substancji aktywnych (główne sylimaryny), że potrafi zneutralizować nawet toksyny muchomora sromotnikowego.

Lek apteczny Sylimarol polecany na wątrobę oparty jest właśnie na ostropeście plamistym.

(więcej…)

Pokarmy bogate w glutation


Glutation! Potężny antyutleniacz produkowany przez nasz organizm. Odtruwa i zwalcza wolne rodniki. Oczyszcza tkanki, odmładza, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, usuwa objawy zmęczenia.

Bez glutationu ani rusz, to prawdziwy KLUCZ DO ZDROWIA! Występuje w każdej komórce organizmu, szczególnie bogate w jego zasoby są wątroba, nerki i soczewka oka.

Które pokarmy bogate są w glutation (a ściślej: w prekursory, potrzebne do jego produkcji)? Mała ściąga poniżej.

glutation

Jak szanować delikatne organy trawienne – żołądek


Żołądek jest często organem przez nas zaniedbywanym. A przecież to od niego w dużej mierze zależy nasz nastrój i nasze psychiczne samopoczucie. Szczęśliwy żołądek wytwarza szczęśliwy nastrój. O delikatne narządy trawienia należy dbać by nam długo służyły.

Tak jak każdą częścią żyjącej maszynerii jaką jest nasze ciało, żołądkiem rządzą pewne prawa. Ich przestrzeganie sprawia, że żołądek dobrze pracuje, co z kolei ma wpływ na cały organizm.

(więcej…)

Markus Rothkranz: wstrzymał zegar ruszył młodość


Markus Rothkranz jest chodzącym po tej planecie zaprzeczeniem tego, w co dotychczas wierzyliśmy na temat starzenia się. Kopernik kilka wieków temu wstrzymał Słońce ruszył Ziemię, zaś Markus w XXI w. wstrzymał zegar i ruszył młodość. No bo czy tak powinien wyglądać pięćdziesięcioletni poważny pan?

 

 

A gdzie siwizna, łysina i piwny brzuszek? Zmarszczki i podwójny podbródek? Markus zdecydowanie zaprzecza stereotypom odnoszącym się do 50-letnich „starszych panów”!

(więcej…)

Zalety zdrowotne trawy pszenicznej


Trawa pszeniczna ma mnóstwo zalet i tylko jedną wadę: nieco „trawiasty” smak. Bo to trawa 😉

Mimo tego warto pić świeżo wyciśnięty sok z młodej trawy pszenicznej (wystarczy kieliszeczek 50 ml), jej domowa uprawa nie jest ani trudna ani droga. Wystarczy kupić nasiona pszenicy do kiełkowania i wysiać w domu lub na balkonie w donicy.

Za grosze mamy mnóstwo korzyści!

Jeśli masz w domu tylko blender, to po prostu zblenduj garść trawy z 1/2 szkl. wody i przeciśnij przez sitko.

Polecam jednak wyciskać sok przez wyciskarkę wolnoobrotową.

zalety trawy pszenicznej