Jesteś tu pierwszy raz i nie wiesz od czego zacząć? Kliknij Tutaj
10 najpotężniejszych protokołów witaminowych
chlorek magnezu

10 oznak, że możesz mieć za mało magnezu w organizmie


Żyjemy w doprawdy ciekawych czasach. W całej historii ludzkości na tej planecie nie było jeszcze takiego okresu, w którym rozwój cywilizacji nastąpiłby w ciągu jednego lub dwóch pokoleń tak szybko i gwałtownie jak obecnie.

Ewolucyjnie nasze organizmy niestety nie bardzo ogarniają ogrom całego tego pędu, manii szybkości, żądzy pieniądza i obsesji oszczędzania czasu.

Wszechobecny stres, wzrastająca ilość metali ciężkich w otaczającym nas środowisku, coraz mniej odżywcze jedzenie i… powszechnie niestety panujące zamiłowanie do „gotowania” i namiętnego spożywania głównie pokarmów przetwarzanych termicznie – oto nasza codzienna rzeczywistość.

Okazuje się, że ma to niebagatelny wpływ na poziom jednego z najważniejszych makroelementów w ludzkim organizmie jakim jest magnez.

(więcej…)

Orzeźwiające Detoxini – wyciskany sok warzywno-owocowy (przepis)


Dzisiaj będzie przepis na zielony sok. Ten sok polubią wszyscy – nawet ci, co nigdy nie pili jeszcze świeżo wyciskanych soków mlaskają z zadowoleniem 🙂

Nazwa nawiązuje do Martini, a kolor do zielonego Frugo! 🙂

W przeciwieństwie do dosładzanego cukrem Frugo moje zielone Detoxini świetnie oczyszcza organizm i alkalizuje. Dodaje energii i rozjaśnia umysł.

W smaku jak orzeźwiająca lemoniada! Ma piękny zielony kolor kojarzący się z wiosną i z witalnością.

Pełen witamin, enzymów i minerałów, uwodzi lekką cytrusowo-imbirową nutą. Naprawdę pyszny! (więcej…)

10 powodów dlaczego musisz pić świeżo wyciskane soki (i od czego zacząć)


Jaka wyciskarka wolnoobrotowa jest najlepsza i czy w ogóle musisz ją mieć w domu?

Cóż… Jeśli pijesz soki sklepowe, to wiedz, że poddane one zostały pasteryzacji aby mogły miesiącami leżeć na sklepowej półce (z wyjątkiem tych z napisem „jednodniowe”, ale są one droższe od pasteryzowanych).

Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości jego odżywczych wartości. Do tego często są rozwadniane wodą, produkowane z soków zagęszczonych, dodawany jest cukier lub chemiczne słodziki.

Za te pieniądze to jest żywieniowy śmieć i zdecydowanie nie warto ich kupować.

Z kolei świeżo wyciskane w domu soki to prawdziwe naturalne bomby witaminowo-minerałowe, takiego suplementu na pewno nie znajdziesz w żadnej aptece, za żadne pieniądze.

To suplement pierwszego gatunku, wykonany ręką Matki Natury, tu nie ma lipy!

Dlaczego należy jak najszybciej zacząć wyciskać w domu własne świeże soki (warzywne, owocowe, mieszane warzywno-owocowe, z trawą pszeniczną, kiełkami itd.)?

Oto 10 powodów:

(więcej…)

Jedz, pij, żuj i cho-ruj! (Ty i Twoje dzieci)


Ogólne pranie mózgu stosowane w środkach masowego przekazu sprawiło, że gdy zapytasz pierwszego napotkanego człowieka w jakim celu żuje się gumę do żucia, to zapewne otrzymasz odpowiedź jak od zaprogramowanego komputera, iż jest to niezbędne po posiłku  – by mieć zdrowe i czyste zęby.

Dlaczego?

Bo spada pH w ustach.

A jak pożujesz sobie gumę to Ci wzrośnie.

Czyżby?

No to weźmy sobie pod lupę te drogocenne, przywracające pH w ustach skarby zawarte w dostępnej w każdym kiosku gumie do żucia.

Oczy wywrócą nam się dzisiaj z… Orbit!

I to bez cukru.

Zaczynamy.

(więcej…)

Czego możesz nie wiedzieć o słodzikach?


Syntetyczne słodziki – na ich temat można by napisać książkę. Zapamiętaj ich nazwy i nie bierz ich do ust pod żadnym pozorem!

Nie tylko są to sztuczne, nie występujące naturalnie w przyrodzie i całkowicie obce naszego organizmowi chemiczne szkodliwe związki, ale też powodują wzrost apetytu (szczególnie na węglowodany) – czyli nazywając rzeczy po imieniu – po prostu tuczą.

Podobnie jak sacharoza, przed której rakotwórczym działaniem przestrzegał niemiecki biochemik i noblista Otto H. Warburg już w latach 30-tych ubiegłego wieku – nowoczesne substancje słodzące też posiadają „zalecane normy dziennego spożycia”.

Oznacza to jedynie, że jakaś instytucja te „nowinki technologiczne” (nawet jeśli zostały odkryte początkowo np. jako pestycyd) „dopuściła” do ogólnego spożywania bez naszej wiedzy i w naszym imieniu.

„Dopuszczenia” nie należy jednak mylić z dobroczynnym działaniem na ludzki organizm.

Dzisiaj przegląd najpopularniejszych słodzików.

(więcej…)