Gdy robimy deser często spotykamy w przepisach esencję waniliową, czasem cukier wanilinowy. Tak naprawdę spotykany powszechnie w sklepach spożywczych cukier wanilinowy (niektórzy mówią na niego waniliowy) nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią.

Posiada jakąś wspólną nutę zapachową, jednak dużo ostrzejszą i bardziej nachalną i tak naprawdę nie jest to wcale produkt naturalny, to syntetycznie uzyskany aromat.

Jeśli chcesz cieszyć się prawdziwą esencją waniliową (a nie syntetyczną waniliną) to warto zainwestować w laski wanilii i butelkę wódki.

Przepis jest prosty i łatwy.

Musimy zaopatrzyć się w dwa składniki:

– ćwiartkę białej zwykłej wódki  (nie musi być jakaś ani droga ani firmowa) oraz

– 3-4 całe laski wanilii (madagaskarska, bourbon, tahitian – każda odmiana ma swój specyficzny smak, mój ulubiony to madagaskarska).

To wszystko? Tak, to wszystko!

Po prostu przekrawamy laski wzdłuż (jeśli są za długie można je również przekroić w poprzek na połowę) i zalewamy wódeczką. Koniec przepisu.

Oprócz tego należy się uzbroić w cierpliwość, ponieważ esencja naciąga dosyć długo: można już po 4 tygodniach z niej korzystać, jednak najlepsza jest taka minimum sześciotygodniowa lub starsza.

Z biegiem czasu esencja ciemnieje i nabiera coraz bardziej wyrazistego smaku.

No i ten zapach! 😉

esencja waniliowa

Po zalaniu lasek wódką należy zakręcić butelkę i wstawić do ciemnego i chłodnego miejsca, np. kuchennej szafki (najlepiej na szyjce powiesić karteczkę kiedy była nastawiana, bo potem zapomnimy), raz w tygodniu mniej więcej wstrząsnąć.

Nie trzymajmy w lodówce, wystarczy temperatura pokojowa. Esencja nie ma daty ważności, można ją przechowywać całymi latami. W miarę zużywania po prostu dolewamy wódki, można też z czasem dołożyć nową laskę przekrojonej wzdłuż wanilii.

Esencja jest wspaniałym i całkowicie naturalnym środkiem aromatyzującym rozmaite desery, ciasta, lody, koktajle itd. Gdy mam gości podaję im „spécialité de la maison” czyli kawę waniliową – smakuje i pachnie wybornie!

Uwaga – esencja jest oparta na alkoholu. Jednak zużywa się ilości naprawdę minimalne. Nie sposób się upić 😉

Gdy jednak mamy dzieci w domu to zamiast dodawać do deserów opartą na alkoholu esencję musimy poradzić sobie w inny sposób: warto wtedy zakupić jedną laskę wanilii więcej i zrobić domowy cukier waniliowy.

Laskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki i zatapiamy  je w ksylitolu lub erytrytolu (ew. można użyć brązowego cukru). Można też kawałek przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka do ksylitolu.

Zamykamy szczelnie słoiczek i czekamy dwa tygodnie aż naciągnie, po czym usuwamy kawałki lasek wanilii (lub jeśli zależy nam na intensywnym aromacie mielimy je w młynku do kawy i z powrotem dodajemy do całości). Koniec przepisu.

Takim waniliowym ksylitolem/erytrytolem można aromatyzować desery czy koktajle zarówno przeznaczone dla dzieci jak i dla dorosłych.

W moim najnowszym opracowaniu „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” znajduje się również przepis na bezalkoholową esencję waniliową – na prośbę czytelników.

cukier waniliowy

Koszty: zdecydowanie taniej jest zrobić esencję w domu. Ja robię ją z potrójnej porcji. Laski wanilii najtaniej zakupić od hurtowników na Allegro. Cena lasek wanilii jest zmienna i zależy od tego jak „obrodziło” w danym roku.

W sklepie gotowa esencja waniliowa jest droga: za 50 zł kupimy zaledwie 200 ml importowanej  esencji lub za 30 zł mniejszą buteleczkę 100 ml, ponadto w składzie niestety znajduje się często zwykły biały cukier.

Taka buteleczka domowej esencji waniliowej przyozdobiona np. sznureczkiem z rafii i z wykonaną ręcznie naklejką może być też świetnym pomysłem na prezent.

——————————————————

Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne.

Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).

Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 37,00 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 37,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 37,00 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.