Jesteś tu pierwszy raz i nie wiesz od czego zacząć? Kliknij Tutaj
10 najpotężniejszych protokołów witaminowych
chlorek magnezu

Pacjent u lekarza


pacjent u lekarza

Pacjent u lekarza: Panie Doktorze, jakoś tak źle się czuję i sam nie wiem co to jest.

Lekarz: zapisuję medytację po 20 minut 2 razy dziennie, ćwiczenia minimum 30 minut dziennie, zakaz przetworzonego pożywienia, spożywanie naturalnych warzyw i owoców, spędzanie czasu na świeżym powietrzu a nie w domu, zaprzestanie martwienia się o sprawy na które nie ma Pan wpływu, 8 godzin snu na dobę i nieoglądanie TV. Proszę przyjść do kontroli za 3 tygodnie.

Zamiast ochraniać środowisko…


Zamiast ochraniać środowisko… twórzmy świat, w którym środowisko nie będzie potrzebowało ochrony.

środowisko

Kapsułki nie rosną na drzewach


Nawet najlepsze i najdroższe suplementy będące dziełem człowieka nigdy nie zastąpią żywego pokarmu będącego dziełem natury.

Dlatego to przede wszystkim naturalna żywność powinna być najpierw naszym źródłem potrzebnych substancji odżywczych, a dopiero potem ewentualnie w miarę potrzeby suplementy.

kapsułki

Czym przyprawiać potrawy zamiast kostek i vegety?


Domowa vegeta i domowe kostki rosołowe to ważny temat dla naszego zdrowia. Bardzo często stosujemy je w kuchni i w zasadzie trudno jest bez nich niektórych osobom wyobrazić sobie w ogóle gotowanie.

To co znajdziemy w sklepach woła jednak o pomstę do nieba – sama chemia ze szczyptą warzyw i olejem palmowym!

Co stosować zamiast kupnej Vegety (Ziarenek Smaku, Warzywka, Kucharka i tym podobnych) i kostek rosołowych czy innych bulionetek, które zawierają różne szkodliwe składniki (glutaminian sodu, rafinowany cukier, inozynian disodowy itd.)?

Otóż przyprawy typu Vegeta czy kostki rosołowe można w prosty sposób wykonać domowym sposobem dobierając proporcje składników oraz przyprawiając je wedle własnego gustu.

Domowa vegeta i domowe kostki rosołowe mają ponadto tę zaletę, że to my sami kontrolujemy co się znajdzie w ich składzie.

Na pierwszym miejscu w składzie kupnej vegety czy kostek rosołowych jest niestety zawsze sól – najtańszy składnik powiększający tylko masę produktu, ale czy taki zdrowy?

Receptura domowa zaś oparta jest zawsze o gęste odżywczo warzywa jako składnik numer jeden, a nie o sól – jak to ma miejsce w przemysłowo wytworzonych produktach.

Dzisiaj więc dwa łatwe przepisy: jeden na domowej roboty kostki bulionowe, a drugi na domową vegetę.

(więcej…)

Dlaczego już nie warto kupować migdałów kalifornijskich i jak obrać migdały ze skórki?


Prawidłowo migdały obiera się ze skórki „na zimno” czyli bez polewania ich wrzątkiem.

Dlaczego? Są ku temu dwa powody.

Otóż migdały w naturalnym surowym stanie są pełne witamin, minerałów i enzymów, a te ulegają uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury.

Migdały zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczów, sporo magnezu oraz witaminy E zwaną witaminą młodości. Witamina E jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.

Migdały nie nadają się też za bardzo do prażenia, pieczenia czy gotowania również z innego względu. (więcej…)

Jak stosować siemię lniane?


Siemię lniane to super food czyli „superpożywienie” i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. A do tego kosztuje dosłownie grosze!

Każdy kto się dowie o właściwościach siemienia lnianego takich jak niebywale wysoka zawartość Omega-3, zdrowego błonnika i wielu minerałów i witamin (w tym witaminy młodości czy wit. E), to zazwyczaj prędzej czy później idzie do sklepu i kupuje torebkę tych cudownych ziarenek.

Torebka 400 g to wydatek ok. 4-5 zł. Len uprawiany ekologicznie jest nieco droższy, ale za to mamy pewność, że nie był przed zbiorami traktowany glifosatem jako desykantem.

Po przyniesieniu ziarenek do domu mamy dylemat: jak to stosować?

Czy przechowywać w lodówce?

Ziarenka spożywać całe czy mielone? Gotowane czy na surowo?

Siemię lnianie się pije czy się je? (więcej…)

Najlepszy kwas pod słońcem: L-askorbinowy


Po zapoznaniu się parę miesięcy temu z badaniami Linusa Paulinga, Ewana Camerona oraz Roberta F. Cathcarta odnośnie wpływu witaminy C na ludzki organizm postanowiłam poeksperymentować trochę.

Nabyłam zatem drogą kupna kilka miesięcy temu cały kilogram kwasu L-askorbinowego.

Jest to ta właśnie tak zwana „lewoskrętna” postać witaminy C, o której pisałam przy okazji tematu usuwania ołowiu z organizmu.

Skąd wziąć witaminę C tanio?

(więcej…)

Słoik Wdzięczności


Mamy Nowy Rok. Czas życzeń i postanowień noworocznych. Jak oceniacie miniony rok? Czy był dla was dobry? Taki sobie, nie najgorszy? Może mógłby być lepszy?

Jeśli przychodzi wam czasem do głowy, że życie jest ciężkie, świat jest skomplikowanym, pełnym czyhających niebezpieczeństw i niezbyt przyjaznym miejscem do mieszkania, a wy najczęściej składacie (lub otrzymujecie) noworoczne życzenia typu „aby nie było gorzej”, to zróbcie sobie jeden mały eksperyment.

Nie jest trudny. Wymagać będzie tylko pozytywnego podejścia i konsekwencji, bo będzie trwał 365 dni.

(więcej…)